Interface design

- user experience design
- usability
- user friendly
- ergonomics

Online alkalmazások felület tervezése és minden ami ezzel kapcsolatos - felhasználóbarát felületek, hatékonyság, használhatóság, ergonómia, tesztek, cikkek.
Ez egy workblog.
Hogyan jutok el a webdesigntól az UI designerig?
Tanulós, puhatolózós, kisérletezős...

Pofavizit

Tóth Zsuzsanna webdesigner
Tóth Zsuzsanna
webdesign tervező és tanácsadó


Webdesign Tanfolyam

Friss topikok

  • Horváth János: Az egyik legjobban összeszedett katalógus lemaradt: developer.yahoo.com/ypatterns/ (2009.01.19. 17:15) Konvenció vagy konfekció?
  • Rung András: Én ezekre általánosságban szoktam használni egyben az ergonómiát. Kicsit gyűjtő területként tekint... (2009.01.04. 16:54) Mi is az az interface?
  • Rung András: Szerintem a gép-ember nyelvi interakció használható szinten közeli. Angolul menni fog egész jó szí... (2009.01.04. 16:01) Ember és a gép

Webdesign blog

Nincs megjeleníthető elem

a webdesigner.blog.hu oldalhajtása

2009.01.04. 10:45 Tóth Zsuzsanna

Ember és a gép

Címkék: interface design webdesign tervezési szempontok ui design emberi tényezők

Ember és gép - nanobotokEgyre inkább a gépekre bízzuk a munkafolyamatokat, azok segítségével tervezünk, gyártunk, közlekedünk, .... kommunikálunk.
A nanorobotokkal kapcsolatos futurista előrejelzések azt mondják, hogy az egyesülés már nem is olyan távoli jövő - azért tartok tőle, hogy én már lehet, hogy alulról szagolom, ha arra gondolok, milyen látványos technikai fejlődést vártunk a 2000 utáni évektől.

Viszont magukkal a gépekkel való kommunikáció sok embernek okoz fejtörést, bosszú perceket, kellemetlenségeket.
Ezek adódnak az adott társadalom információtechnológiai fejlettségéből, életkori és kulturális különbségekből egyaránt.

Néhány fontos szempont, amit a tervezéskor figyelembe kell venni:

  • a felhasználói interfész elsődleges feladata, hogy a felhasználó kommunikálni tudjon az alkalmazással
  • fontos, hogy a kommunikáció során a folyamatot a felhasználó könnyen, hiba nélkül, és gyorsan eltudja végezni
  • a felületnek mindig az adott feladathoz, a felhasználási csoport adotsságaihoz, feltételezhető tudásához kell illeszkednie
  • a használt kifejezések, menü elnevezések lényegretörőek, ugyanakkor konzisztensek más hasonló rendszerekkel - itt fokozottan érvényes:
    ha valami bevált, jól működik, ha nem tudsz jobbat ne változtass rajta!
  • a konzisztencia a rendszer hierarchikus megjelenítésében is fontos - az egyes hasonló funkciók egyforma megjelenést kapjanak
  • a tervezés során az emberi tényezőkkel is számolni kell:

- rövid távú memória: egy ember kb. 7 információs egységet tud fejben tartani - a túl sok információ bármilyen rewakciót képes kiváltani (zavar, ijedtség,...) amelyek nagyobb eséllyel vezetnek hibázáshoz, a hibázás pedig ahhoz, hogy a rossz felhasználói élmény alapján akár az egész rendszert, céget ez alapján ítéljék meg.

- tévedni emberi dolog, ahogy a mondás tartja. Ha viszont a hibákat nem egyértelműen kommunikáljuk az még több hibához, és a fentebb említett folyamathoz vezet. Ezért nagyon fontosak a helyi súgó funkciók, az érthető hibaüzenetek, és a lehetőség, hogy a felhasználók hibát helyrehozzák - visszalépés, törlés stb.

- emberi voltunkból kifolyólag nem csak hibázunk, hanem ezt és még sok mást is rendkívül változatosan végzünk. Így a tervezőnek sohasem szabad kizárólag a saját felhasználói tapasztalatára hagyatkoznia. Sokszor azt mondják, ha a nagymamád elboldogul vele, akkor ez már egy jó rendszer. Ezzel azonban vigyáznék, bizonyos felhasználói rétegek számára a szájbarágós, lassú felület legalább annyira bosszantó, mint a káosz típusú. Ezért a tervezés egyes fázisainál jó egy célcsoport tesztet végezni - ha nem mással, a nagyival, vagy a szomszéddal.

 

Forrás: Ian Sommerville/Szoftverrendszerek fejlesztése
(Felhasználói interfészek tervezése - fordítás: Simon Gyula)

Fotó: www.e-spaces.com

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://interfacedesign.blog.hu/api/trackback/id/tr74856532

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rung András · http://www.twitter.com/rungandras 2009.01.04. 16:01:53

Szerintem a gép-ember nyelvi interakció használható szinten közeli. Angolul menni fog egész jó színvonalon 5-10 éven belül. Sajnos ebben mi megint le fogunk szakadni. Itthon gyakorlatilag minden pénzt kivontak a nyelvtechnológiából, az ipari a csőd szélére került, pedig világszínvonalú alkalmazásaink vannak. Sok ingyenes, mégse használják sokan.

Én azt mondanám, hogy egy eszközön változtatni még sokszor akkor se érdemes, ha nem igazán jó. Ez persze elsősorban a webre vonatkozik. Hiába van valami nem logikusan elterjedve, ha változtatunk rajta valami jobbra az könnyen elvérezhet, mert az emberek úgy szokták meg. Szoftverszinten ez leginkább a linux története. Hiába van sok minden vacakul a windowsban az emberek azt ismerik, váltani pedig nehéz még a jobbra is.
süti beállítások módosítása