Interface design

- user experience design
- usability
- user friendly
- ergonomics

Online alkalmazások felület tervezése és minden ami ezzel kapcsolatos - felhasználóbarát felületek, hatékonyság, használhatóság, ergonómia, tesztek, cikkek.
Ez egy workblog.
Hogyan jutok el a webdesigntól az UI designerig?
Tanulós, puhatolózós, kisérletezős...

Pofavizit

Tóth Zsuzsanna webdesigner
Tóth Zsuzsanna
webdesign tervező és tanácsadó


Webdesign Tanfolyam

Friss topikok

  • Horváth János: Az egyik legjobban összeszedett katalógus lemaradt: developer.yahoo.com/ypatterns/ (2009.01.19. 17:15) Konvenció vagy konfekció?
  • Rung András: Én ezekre általánosságban szoktam használni egyben az ergonómiát. Kicsit gyűjtő területként tekint... (2009.01.04. 16:54) Mi is az az interface?
  • Rung András: Szerintem a gép-ember nyelvi interakció használható szinten közeli. Angolul menni fog egész jó szí... (2009.01.04. 16:01) Ember és a gép

Webdesign blog

Nincs megjeleníthető elem

a webdesigner.blog.hu oldalhajtása

2009.01.10. 23:29 Tóth Zsuzsanna

Konvenció vagy konfekció?

Címkék: ui design patterns ui patterns tervezési minták

UI Design Patterns - Tervezési mintákA tervezési minták - design patterns kifejezés eredetileg az építészetből ered, ahol egy rendszerbe fogták össze a gyakran előforduló problémákra alkalmazott leggyakoribb, és optimálisan működő megoldásokat. Az építészeten túl a szoftverfejlesztésben is hasonló módon alkalmazzák ezeket, hiszen a már jól bevált mintákkal lerövidíthető a tervezési idő, kevesebb tesztelésre van szükség, így a használatuk időt, energiát, és sokszor nem kevés pénzt takarít meg a fejlesztő cégeknek.

A tervezési minták a felhasználói felületek tervezéséből sem maradhatnak ki, ezeket UI (user interface) design patterns névvel próbálják kicsit elválasztani a programozásban általában használt fogalomtól.
Már említettem, hogy ez a szelete a design tervezésnek inkább szól a régi jól bevált módszerek átgondolt alkalmazásáról, mint az úttörő, és kreatív vonalról. 
Tehát ismétlés a tudás anyja: ha nem tudsz jobbat, ne változtass! 
Persze itt is lehet találkozni igazán ütős megoldásokkal, amelyek főleg akkor jók, ha a homlokra csapsz: Ba...g, ez nekem miért nem jutott eszembe, hiszen olyan egyszerű! Tehát, azért jó, ha közben törekszünk is a jelenleg fennálló problémák csiszolgatására.
 

Nemrég egy másik írásomban utaltam arra, hogy a fejlesztés során vannak olyan funkciók, amiket rendszeresen elfelejtünk. Az állandó, kötelező elemek, amelyek olyan egyértelműek. 

"Legyen egy egyszerű regisztrációs form. Csak a szokásos kapcsolat panel... Hozzászólásnál? Áhh, csak név, komment, elküld."

Aztán kiderül, hogy az egyszerű formnál bekérjük a user anyósa születési dátumát, és a legutóbbi laboreredményeit is, a kapcsolat panelen az összes cégadatot, és számos kérdésre is válaszolnia kell, majd ha esetleg kedve támadna hozzászólni, előbb mégiscsak elő kellene kotornia a mama születési anyakönyvét, hogy átessen a szuperbiztonságossá bonyolított regisztráción...

Rengeteg design galéria létezik, melyek a legjobb munkákat gyűjtik össze a világ minden tájáról. Ezek nagyon jók, én is órákig tudok bogarászni közöttük, azoban a szép honlapok megítélése természetesen elsősorban a fej-tor-potroh, vagyis fejléc-tartalom és lábléc triumvirátusra korlátozódik.

Viszonylag kevés helyen vannak összegyűjtve azonban a legötletesebb funkciójú galériák, a legegyszerűbb regisztrációk, a könnyen használható webáruházak, ízléses űrlapok, érdekes címkefelhők.. melyek támpontként, tervezési mintaként szolgálhatnak számunkra, ha tudni szeretnénk mik a leggyakoribb, működő megoldások.

A következő oldalakon különféle variációkat találunk segítségül mindenféle funkció megtervezéséhez pl: naptár, különféle formok, listázások, profil oldalak, bevásárló kosarak, galéria megoldások...stb.

Némelyik bagatellnek tűnik, de rengeteg ötletet lehet belőlük meríteni - ami természetesen nem keverendő össze a szemérmetlen kopizással.

Tehát a TOP7 UI Design Pattern site:

Az utolsó kicsit kilóg a sorból, hisz az összecsoportosított minták helyett konkrét tervezési tippeket, cikkeket olvashatunk.

Terveim szerint szeretnék minden funkciót körüljárni egy kicsit, hol találkozunk velük, milyen formái léteznek, mire jó figyelni a tervezésükkor, az oldalon elhelyezéskor.
Így indulás után januárban a Regisztráció folyamata lesz az első...

folyt. köv. 

 

 

 

 

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://interfacedesign.blog.hu/api/trackback/id/tr54870059

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

H.S.Laszlo · http://blog.bluedesign.hu 2009.01.11. 12:00:16

Nagyon jó témakör, és várom a folytatást. A hozzám kerülő terveken is általában ezek a "részletek" a leginkább kidolgozatlanok, ötlettelenek.

A másik verzió, amikor túl van bonyolítva, vagy előre látszik, hogy a neten kevésbé járatosak számára használhatatlan lesz az adott funkció.

Az ötlet, és a használhatóság együtt kell, hogy megjelenjen, akár galériáról, akár regisztrációs formról van szó.

Tóth Zsuzsanna · http://webdesigner.blog.hu 2009.01.11. 15:40:26

@H.S.Laszlo: köszönöm, hogy az új acc első kommentjét itt ejtetted meg :D Ha már rajtam kívül téged is érdekel a téma, már megéri írni róla...

Rung András · http://www.twitter.com/rungandras 2009.01.12. 09:37:23

Szerintem jó az írás, a gyűjtemények megadása pedig nagyon szuper! Most igazán éreztem, hogy az olvasással hasznosan töltöttem az időm:)

whm67 2009.01.14. 21:06:48

azaszep, hogy en is ezt erzem :)
"...hogy az olvasással hasznosan töltöttem az időm:)"

Tóth Zsuzsanna · http://webdesigner.blog.hu 2009.01.14. 23:08:11

@Rung András: @whm67:
Örülök, ha hasznosnak találtátok. A folytatás a héten még várható...
süti beállítások módosítása